Składniki:
- 5 jajek L
- 60 g ksylitolu
- 50 g mąki orzechowej (o takiej: KLIK)
- 50 g mielonych migdałów lub gotowej mąki migdałowej
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g ciemnego kakao
- 2 g proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z ksylitolem. Utarte żółtka przelać do białek, wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Przelać do silikonowej formy. Piec 25-30 minut do suchego patyczka. Można też w zwykłej formie, ale trzeba ją wcześniej wysmarować tłuszczem, a tego nie chcemy :)
Ciasto podzieliłam na 12 porcji, z których każda zawiera:
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń