niedziela, 4 lutego 2018

biszkopt bez cukru i mąki

Biszkopt kakaowy bez cukru i mąki? Do tego bezglutenowy? Da się? Da!



Składniki:
  • 5 jajek L
  • 60 g ksylitolu
  • 50 g mąki orzechowej (o takiej: KLIK)
  • 50 g mielonych migdałów lub gotowej mąki migdałowej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g ciemnego kakao
  • 2 g proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z ksylitolem. Utarte żółtka przelać do białek, wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Przelać do silikonowej formy. Piec 25-30 minut do suchego patyczka. Można też w zwykłej formie, ale trzeba ją wcześniej wysmarować tłuszczem, a tego nie chcemy :)

Ciasto podzieliłam na 12 porcji, z których każda zawiera:
  • wartość energetyczna: 125 kcal
  • białka: 5,93 g
  • tłuszcze: 8,76 g
  • węglowodany: 7,94 g
  • błonnik: 1,07 g


1 komentarz: